FASADE


Fasada je zunanja, arhitektonsko pudarjena stran stavbe in ta pojem se uporablja kot sinonim za zunanjo steno. Fasade ločimo po zgradbi, materialu in konstrukciji.  Prvotna naloga fasade je zaščita objekta pred vremenskimi vplivi, ki vlkjučujejo dež, sonce in mraz in vročino, nudi požarno zaščito in zvočno izolacijo.  Z izbiro kakovostne fasade in izolacije, si zagotovimo udobje in varnost bivanja, zmanjšamo porabo energije in stroške ogrevanja pa tudi pripomoremo k skrbi za okolje. Fasada zaščiti objekt in ga tudi polepša. Hiše, večji stanovanjski objekti ali poslovni objekti s svojo fasado sporočajo tudi svojo zgodbo. Kakovostno izdelana fasada družini nudi varnost in zaupanje v dolgoletno obstojnost vseh uporabljenih elementov. Pri poslovnem objektu pa takšna fasada pri kupcih zbuja zaupanje v moč in obstojnost podjetja.
Pri blikovanju fasade je pomembna tehnika izgradnje in posamezni uporabljeni elementi.


V podjetju Strojni ometi Mežič izdelujemo STIROPOR in LAMELNE fasade, pri svojem delu pa uporabljamo izdelke podjetja Baumit. Odlikuje nas kvaliteta dela in upoštevanje zahtev in potreb posameznik naročnikov. Ker je fasada pomemben zaključni element vsakega objekta, se s strankami posvetujemo in jim pomagamo do prave odločitve za njihovo hišo. Objekti so življenske naložbe in  odgovornost za kvaliteto vgrajenih fasadnih materialov prevzemamo z neprestanim inovacijami. Nudimo tudi svetovanje posameznim naročnikom, saj se vsakemu projektu posvetimo z enako pozornostjo in skrbnostjo, ter na podlagi dolgoletnih izkušenj svetujemo pri izbiri med obema fasadnima sistemoma in njuni vgradnji.


Stiropor in lamelne fasade so namenjene toplotni, zvočni in protipožarni zaščiti objektov.  Pri stiropor fasadi je toplotno izolacijski element fasade stiropor, pri lamelni fasadi pa kamena volna. Na omenjene elemente se se kot zunanja zaščita nanese sloj gradbenega lepila in zaključni omet. Oba tipa fasad staprimerna za novogradnje, zidane iz različnih gradbenih materialov, pa tudi za sanacije obstoječih objektov. Stiropor in lamelne fasade morajo zagotavljati, da bo iz prostorov na prosto lahko uhajala vodna para, istočasno pa morajo biti vodoodporne, da objekt zaščitijo pred dežjem. Preprečujejo, da bi vlaga uničila elemente in tako zagotovijo toplotno izolacijo, ter istočasno preprečijo poškodbe zaradi temperaturnih sprememb v zimskem času. Poleg tega morajo biti elastične zaradi napetosti, ki nastanejo zaradi temperaturnih sprememb med letnimi časi oziroma med dnevom in nočjo.

Fasade so:

  • Kemijsko nevtralne,
  • Časovno obstojne in preizkušene,
  • Vodoodbojne,
  • Nudijo optimalno obstojnost barvnih odtenkov.


Dokazano je, da se pri uporabi stiropor ali lamelnih fasadnih sistemov občutna zmanjša poraba energije za ogrevanje objekta, kar vodi k zmanjšanju stroškov povezanim z ogrevanjem.


Za lepljenje izolacije uporabljamo lepila Procontact,StarContact,lPanelofix, za animiranje fasade pa gradbeno lepilo Procontact (proizvajalec je podjetje Baumit). Lepili sta zelo kakovostni.Lepila PROCONTACT
StarContact

Panelofix

StarContact White